Hypothecaire lening
Hypothecaire lening simulatie
Wil je een hypothecaire lening simuleren dan is het vooral van belang om goed de hypothecaire lening te vergelijken.
Er zijn immers heel wat banken die je bij een simulatie hun laagste rentevoet voorspiegelen maar die niet van toepassing is op jouw situatie. Dit doen ze bewust om er zo zogezegd als beste uit te komen. Laat je hierdoor niet vangen. De rentevoet die je uiteindelijk zal krijgen zal afhangen van meerdere factoren. Dit zijn de belangrijkste :
Hoeveel cash investeer je zelf in de aankoop van de woning ?
De rentevoet hangt in de eerste plaats af hoeveel % cash je zelf betaalt van de aankoopprijs van de woning. Bij veel banken ligt die limiet op 20 %. We hebben het hier voor alle duidelijkheid niet over de notariskosten en registratierechten, want dat zijn kosten die je bijna altijd zelf in handen moet hebben. Het gaat hier over nog extra cash inbreng. Die eigen inbreng is tegenwoordig bij de meeste banken verplicht 20 %, waardoor je slechts 80 % van de aankoopprijs kan lenen. Sommige banken gaan voor een beperkt aantal klanten tot 90 % lenen. Bepaalde banken gaan nog uitzonderlijk tot 100 % leningen en er is nog eentje die nog 105 % leent.
Het is logisch dat hoe lager het percentage dat je vraagt als lening, dat noemt men de quotiteit, hoe lager de rentevoet die je krijgt. De rentevoet wordt meestal lager op 90 %, 80 %, 75 % en 60 % quotiteit.
Hoeveel verdien je netto ?
Het is eigenlijk de verhouding tussen wat je dient af te betalen aan de lening tov wat jullie samen netto verdienen wat voor een bank belangrijk is. Dan noemt in het vakjargon dept to income of kortweg DTI. Het hangt dan af van welk percentage je haalt of je aanvaard wordt als klant en hoeveel korting er wordt gegeven op de standaard rentevoet. De schijven liggen bij de meeste banken op 50 %, 40 %, 35 % en 30%. Hoe beter de verhouding, hoe lager de rentevoet. Sommige banken werken niet alleen met een percentage, maar houden ook nog rekening met de absolute hoogte van het gezamenlijke netto inkomen. Een hoger inkomen zal bij die bank nog een iets hogere korting geven.
Hoelang werk je al ?
Het is voor een bank belangrijk om zoveel mogelijk zekerheid te hebben dat de hypothecaire lening wordt terugbetaald. Daarbij is jouw arbeidsovereenkomst van belang. Is dat een contract van onbepaalde duur of een tijdelijke contract ? Logisch dat een tijdelijke contract minder zekerheid geeft en daarom de inkomsten uit een tijdelijk contract kritischer worden bekeken dan de inkomsten uit een vast contract. Daarbij is het ook zo dat je best de laatste 3 jaar al werkt. Van beginnende werkenden wordt niet het volledig inkomen meegerekend en wordt er gekeken of de job of het diploma normaal gezien wel of niet een stijgend loon of carrière inhouden. Een contract van onbepaalde duur of een hoger diploma zal maw een beter dossier opleveren.
Heb je een uitkering uit invaliditeit of werkloosheid zal deze maar beperkt meetellen. Je zal ook meestal ook inkomsten uit arbeid moeten hebben, bijvoorbeeld bij de partner, om een lening te kunnen krijgen. Een bank kan wettelijk immers nooit beslag leggen op een uitkering wanneer je de lening niet meer zou betalen. Op een inkomen uit arbeid kan zij dat wel en biedt daarom meer zekerheid. Een dossier met enkel inkomsten uit uitkeringen zal maar bij een beperkt aantal banken aanvaard kunnen worden. Voorwaarde is daar dat die invaliditeitsuitkering definitief en zeker is. Maw minstens al 1 jaar lopen.
Wil je hypothecaire lening vergelijken op een eerlijke en correcte manier die voor jullie van toepassing is, mail dan de antwoorden op bovenstaande vragen naar Patrick Oostens op info@immop.be of bel 0475 755420 of vul het aanvraagformulier in
Waarom een hypothecaire lening nemen via Patrick Oostens ?
Ik vergelijk alle banken voor jou. Een advies van een expert helpt je in het maken van de juiste keuze en houdt rekening met alle kosten (ook bvb. de schuldsaldoverzekering en brandverzekering). Het is tenslotte een beslissing op lange termijn die ook het leven van elke dag beïnvloedt. Een afbetaling van een hypothecaire lening zal maandelijks bepalen hoeveel je nog kan uitgeven aan alle andere zaken die voor jou belangrijk zijn. Echt onafhankelijk advies, los van de commerciële praatjes van elke bank apart, gaat daarbij jouw leven lang zijn vruchten afwerpen. Het is bovendien gratis advies. Als kredietmakelaar word ik betaald door de banken zelf bij het indienen van een dossier.
Met bovendien meer dan 15 jaar ervaring in vastgoed, kan je ook gerust zijn dat je goed begeleid wordt in jouw aankoop. Zo reken ik steeds exact uit wat alle kosten zijn waar je moet mee rekening houden bij een aankoop van een woning. Je hebt niet alleen de registratiekosten en de notariskosten voor de aankoop, maar ook bijvoorbeeld de notariskosten voor de hypothecaire lening (welke meestal zelfs hoger zijn dan de notariskosten voor de aankoop). Die informatie is essentieel om een totaalbeeld te krijgen van jouw grootste uitgave van jouw leven.