Je huis verkopen via een makelaar : lees hier de 9 voordelen

Van plan je huis te verkopen? En liefst zonder zorgen? Wil je graag de maximumwaarde voor je woning krijgen en bovendien heel wat tijd besparen. Dan schakel je het best een goede makelaar in.

image-318300-makelaar-c20ad.jpg

Hier 9 voordelen tijdens het ganse verkoopproces van uw woning indien u met een makelaar samenwerkt :

1. Een correcte schatting

image-318320-rekenmachine-c20ad.w640.jpg

Elk verkoopgesprek start best vanuit een correcte schatting van jouw woning. Dat is, alleen al informatief, heel wat waard. Elk huis, elk appartement en elke grond heeft een andere waarde. Zo zal een huis met een tuin die naar het zuiden gericht is meer waard zijn dan eenzelfde huis aan de overkant van de straat met een tuin die Noord gericht is. Een huis met dikke eiken parketvloeren van 85 €/m² en een gans huis waarbij kwalitatief hoogstaand materiaal werd gebruikt, is ook meer waard dan eenzelfde huis met dezelfde oppervlakte maar bijvoorbeeld een eenvoudige laminaatvloer van 30 €/m² en een minder luxueuse afwerking. De juiste waardebepaling is wel degelijk heel belangrijk om als uitgangspunt te weten.

Het puur zelf gokken van de waarde van jouw woning kan desastreuse gevolgen hebben voor de verkoop. Zet je het te hoog in de markt, ga je weinig of geen reacties krijgen. Het later laten zakken van de prijs is ook niet goed voor de verkoop. Kopers gaan de indruk krijgen dat je hen probeert in het zak te zetten en verliezen hun vertrouwen in jou en in de gevraagde prijs en gaan nog meer afdingen van de nieuwe prijs. Resultaat : een véél lagere verkoopprijs dan wat je wou.

Om dat alles te vermijden, is het starten aan de juiste prijs m.a.w. van cruciaal belang voor de goede afloop van de verkoop. Je mag er dan ook op rekenen dat ik de markt en de gebruikte materialen met mijn jarenlange ervaring ken en perfect kan inschatten wat jouw woning exact waard is, rekening houdend met alle verschillende factoren. Hoe je dan een hogere verkoopprijs kan bekomen dan de schatting, lees je hieronder.

2. De beste verkoopstrategie bepalen voor jouw woning

image-318316-huis_verkoopstrategie-c51ce.w640.png

Na het bepalen van de waarde van jouw woning, kunnen we dan bepalen welke strategie we gaan toepassen om tot een zo hoog mogelijke verkoopprijs te komen. In tegenstelling tot veel andere makelaars, werk ik namelijk niet met 1 verkoopstrategie maar met 3 totaal verschillende methodes om uw woning te verkopen. Elk huis biedt namelijk andere opportuniteiten en daar kan je op inspelen als verkoper.

Zo heb ik een methode ontwikkeld waarbij een woning aan zijn volle prijs wordt verkocht door te werken met een VASTE PRIJS ! Dat is uniek in de immobiliënmarkt ! Uw huis, appartement of grond verkopen zonder dat de koper iets afdoet van de prijs levert, zoals u zelf al wel kan raden, heel wat voordelen op :

  • U bekomt een hogere verkoopprijs
  • Veel meer reacties op advertenties
  • Er wordt veel sneller verkocht
  • Geen gepingel en eindeloos bieden en wederbieden
  • Geen afschrikwekkende hoge vraagprijs
  • Geen belachelijk laag bod

Het enige nadeel is, dat het niet voor alle woningen toepasbaar is. Om te bepalen of uw woning in aanmerking komt, maakt u best hier een afspraak.

Een tweede methode, indien de eerste methode niet kan toegepast worden, is de klassieke methode van werken met een vraagprijs. Dit is de methode die bijna iedereen toepast. Hierbij komt het er op aan om de kopers niet te veel te doen afpingelen maar hen toch nog een goed gevoel te geven bij de prijs, zodat zowel verkoper als koper tevreden zijn. Ook hier heb ik speciale tools om dat te bereiken.

De reden dat kopers zoveel afdingen van een vraagprijs is immers dat zij een goed gevoel moeten hebben bij de uiteindelijk betaalde prijs. Zij willen zekerheid dat de door hen betaalde prijs niet te veel is in vergelijking met andere woningen. Het komt er dus op aan te bewijzen dat jouw woning de vraagprijs meer dan waard is. Hoe je dat precies doet, leg ik je graag uit in een persoonlijk gesprek.

image-318326-hamer_veiling_verkocht-45c48.jpg
Een derde methode is het tegenovergestelde van een vraagprijs, namelijk een BIEDPRIJS. Dan is de biedprijs een startprijs waarbij iedere geïnteresseerde koper opbiedt tegen elkaar. Dat gebeurt op een online forum. Eerst bezoekt iedere geïnteresseerde koper met mij uiteraard de woning zelf. Het verschil zit hem in de methode van prijsonderhandeling. Op een op voorhand afgesproken en geafficheerde dag en uur wordt een online veiling georganiseerd door mij. Iedere potentiële koper krijgt een loginnummer en kan van thuis uit, op voor de buitenwereld anonieme wijze, bieden tijdens de veiling. De andere bieders zien enkel het bedrag dat wordt geboden en kunnen daar boven bieden. De veiling gaat door tot er niemand meer boven biedt binnen de tijdspanne van de veiling (telkens 5 minuten verlengd na een nieuw bod).

 

Je komt als makelaar op die manier te weten welke koper het meest wil bieden voor jouw woning en kan hem of haar dan contacteren om effectief alles op papier te zetten. Voordeel : Het is uiteindelijk wel nog altijd u als verkopende eigenaar die bepaalt of er werkelijk verkocht wordt. U behoudt steeds het recht om te melden dat de beoogde verkoopprijs niet gehaald is en het bod te weigeren.

Het is een methode die zeer goede resultaten kan opleveren, maar het is enkel succesvol in bepaalde omstandigheden. Of uw huis, appartement of grond daarvoor geschikt is, dient ter plaatse te worden bekeken.

Conclusie : Het kiezen van de juiste methode kan bepalend zijn voor de uiteindelijke verkoopprijs. Door het inschakelen van een goede makelaar en het toepassen van de meest succesvolle verkoopstrategie voor uw specifieke woning, zal uw huis, appartement of grond verkocht worden aan een hogere prijs dan wanneer u dat zelf probeert.

Een goede makelaar kost u dan ook geen geld, maar brengt geld op !

3. Goede publiciteit
image-318314-CREATIVITEIT-d3d94.w640.jpg

Ik heb de laatste jaren uitgebreid getest welke advertenties resultaat opleveren, maar ook WAAR adverteren nut heeft en met welk MEDIUM. Ik benut dan ook alle goed werkende kanalen waar kopers op zoek gaan naar hun droomwoning. Enkel door alle kanalen te gebruiken, bereik je iedereen die interesse kan hebben in jouw eigendom. Elke koper denkt immers anders en zoekt op een andere manier naar een woning. De prijsklasse speelt daarbij geen rol, wel de voorkeur van de koper en zijn leeftijd. Het is dus ook van belang in te schatten welke leeftijdscategorie het meest interesse zal hebben in jouw woning, om dan de publiciteit daaraan aan te passen. Hoe ouder de doelgroep, hoe klassieker de publiciteit zal gevoerd worden met reclame in regionale krantjes bijvoorbeeld, aangevuld met advertenties op de gekende portaalsites Immoweb, Zimmo en Immovlan. Hoe jonger het doelpubliek, hoe moderner de reclame gevoerd dient te worden om die te bereiken en dan zal ook Facebook, Messenger, You tube en Google ingeschakeld worden. Dit alles aangevuld met onze eigen website. Door mijn ervaring weet ik wat echt werkt.

Waar je adverteert is één ding, maar WAT en HOE je adverteert is nog veel belangrijker. Veel mensen denken dat als je gelijk wat adverteert op Immoweb, het huis wel zal gezien worden,  automatisch reacties uitlokt en vanzelf verkoopt wanneer mensen het huis zien en interesse hebben. Mocht dat waar zijn, was ieder huis op een week verkocht. Daarom is dat dan ook simpelweg niet waar. Wat van belang is, zijn allereerst mooie professionele foto’s. Je hebt bvb. om een slaapkamer deftig te kunnen vatten op één foto een deftig fotoapparaat met een iets bredere lens nodig. Dan pas staat heel de kamer er op en krijgt de koper een juist beeld van die kamer. Trek je dat met een gewoon fototoestel of met een smartphone, dan lukt dat eenvoudigweg niet. Dan staat enkel uw bed er op, maar niet de rest van de kamer. Alleen het door mij gebruikte materiaal maakt dus al een groot verschil en zorgt ervoor dat er meer reacties komen op de advertentie. Mensen zijn nu eenmaal aangetrokken door een mooi ogende kamer op 1 duidelijke foto. Dat is beter dan wanneer ze 2 of 3 foto’s zien van eenzelfde kamer met telkens een stukje van die kamer. Dan wordt het moeilijk om in te beelden hoe de kamer er exact uitziet. Het is ook meestal verwarrend omdat je niet meer zeker weet welke foto’s bij welke kamer horen  en zo haken er al veel potentiële kopers af.

Ook de toelichting die bij een pand wordt geplaatst is van belang. Bij ons geen copy past van een ander huis of appartement. Er wordt telkens van een wit blad vertrokken en een unieke tekst geschreven die maar 1 doel heeft : de koper doen bellen voor een bezichtiging. De focus ligt dus niet op een beschrijving van het huis, maar vooral op de specifieke kenmerken van jouw huis in vergelijking met andere woningen. Waarom moet de koper komen kijken naar jouw woning en niet naar de woning die enkele straten verder te koop staat. Wat maakt jouw huis interessanter om in te wonen ? Wat heeft jouw huis meer of beter ? Wat maakt het uniek ? Dat doet kopers bellen en daarom besteed ik daar véél tijd aan. Het maakt dan ook een enorm verschil in respons als je dit goed onder de knie hebt en weet welke woorden reacties uitlokken.

4. Klantenbestand

image-318317-match_kopers-9bf31.w640.jpg

Zoals elke makelaar beschikt Immo P uiteraard over een klantenbestand van potentiële kopers. Telkens een nieuw pand in portefeuille wordt genomen, wordt door een softwareprogramma een match gezocht tussen wat kandidaat-kopers aangaven als belangrijkste criteria en de kenmerken van jouw woning. Die mensen krijgen een mail waarbij ze een rechtstreekse link vinden naar jouw woning, mooi gepresenteerd op onze website. Ze kunnen dan onmiddellijk en als eerste bekijken of het iets voor hun is.

Mensen worden ook actief opgebeld om te melden dat ik misschien wel hun droomwoning heb gevonden. Op die manier wordt er ook nog eens actief gezocht naar een koper voor jouw woning.

5. Minder administratie

image-318311-administratie-6512b.jpg

Bij een verkoop van een eigendom komt heel wat administratie kijken. De wet schrijft voor dat er verschillende attesten voorhanden moeten zijn, sommige zelfs voor dat je mag beginnen adverteren. Zo is er nodig : EPC, bodemattest, elektriciteitskeuring, mazoutkeuring, stedenbouwkundige inlichtingen, nakijken overstromingsgevaar, statuten en verslagen algemene vergaderingen (bij appartementen), en nog veel meer … Wij zorgen dat al het papierwerk in orde is en zodoende een boete wordt vermeden. Ook de kopers zijn hierdoor gerust gesteld dat alles administratief in orde is en ze met een gerust gemoed kunnen tekenen.

6. Aangename rondleiding in de woning

image-318319-rondleiding-16790.jpeg

Het allerbelangrijkste is en blijft de eigenlijke rondleiding in jouw woning. De kopers zien voor het eerst hoe het huis of het appartement er werkelijk uitziet. Ook de verkoper zien ze voor het eerst en zoals altijd met een eerste ontmoeting is de eerste indruk de belangrijkste ! De kopers vriendelijk ontvangen is een eerste stap in de verkoop van jouw woning. Het begeleiden en sturen van hun bedenkingen over de woning is verder van cruciaal belang. Verkopen in de mooie zin van het woord is een vaak onderschatte reden waarom kopers wel of niet kopen en dat is dan ook de  grootste meerwaarde van een goede makelaar. Een goede makelaar weet hoe hij elke kandidaat koper het best aanpakt. Niet iedereen wenst namelijk op dezelfde manier een huis te bekijken en op dezelfde manier benaderd te worden. Het zijn echter enkel de beste verkopers die er in slagen om de kopers tegelijk een goed gevoel te geven en tegelijk hen toch een woning weten te verkopen aan de volle prijs.

Inspelen op de behoefte van de kandidaat kopers is daarbij belangrijk. Als verkoper je aanpassen aan wat kopers zoeken en dat vertalen naar de woning die te koop staat is daarbij essentieel. Mijn ervaring is dan ook dat als je als verkoper op het einde van het gesprek weet waarom iemand koopt of niet koopt, je pas je job goed hebt gedaan. Weet je dat niet en is het een raadsel waarom iemand jouw woning niet kocht, heb je niet voldoende vragen gesteld aan de kopers en heb je niet voldoende argumenten aangehaald op maat van de kopers.

Een verkoop zal dan ook bij mij meestal in 1 bezoek geklonken zijn. Wat kan je immers tijdens een 2de bezoek nog meer vertellen over de woning ? Onderhandelen over de prijs komt er bij een vaste prijs methode ook niet aan te pas. Dus blijven er geen redenen over om een koopbeslissing uit te stellen.

Een snelle verkoop van uw woning is het resultaat !

7. Analyse van de kredietwaardigheid van de koper

image-318312-bank_kredietwaardig-aab32.jpg

Aangezien ik ook kredietmakelaar ben, bekijk ik ook telkens of de kandidaat kopers wel de woning kunnen betalen of het geld daarvoor kunnen lenen. Dit alvorens een compromis te laten tekenen. Niet alle kopers zijn immers eerst naar een bank geweest om exact te laten berekenen wat ze eigenlijk financieel aankunnen. Het is ook voor u als eigenaar belangrijk dat er geen weken verloren gaan door totaal nutteloos een opschortende voorwaarde voor het bekomen van een lening op te nemen in de compromis als de kopers toch geen lening kunnen krijgen. Zeker in de eerste weken van de verkoop, wanneer de reacties en bezoeken het meest intensieve zijn, zou het de verkoop van uw woning totaal kunnen doen mislukken wanneer je een kandidaat koper een compromis laat ondertekenen en die uiteindelijk geen lening kan bekomen. Andere kandidaten zijn ondertussen immers meestal niet meer geïnteresseerd of hebben al iets anders gekocht. Het kiezen van een goede kandidaat is m.a.w. even belangrijk als het vinden van een kandidaat koper. Wanneer het al duidelijk is dat een lening een zeer moeilijke opgave gaat worden, kan je soms beter nog even andere kandidaten het huis of appartement laten zien, een  2de koper  zoeken en dan beslissen met wie je een verkoopsovereenkomst sluit.

Ik maak een analyse of de kopers een lening kunnen bekomen en biedt u de garantie dat de kopers een lening gaan krijgen bij één of meerdere banken zodat u de zekerheid hebt dat er niets kan mislopen.

8. Opstellen van de compromis

image-318318-notaris-8f14e.jpg

Het vinden van een koper is eigenlijk het einde van de opdracht van de makelaar. Op dat moment begint de opdracht van de notaris om dit alles op papier te zetten en de akte voor te bereiden. Toch ondervind ik regelmatig dat een verdediging van uw belangen bij het opstellen van de compromis toch wel noodzakelijk is. Vandaar dat ik dit zelf doe en in overleg met de beide notarissen een correcte tekst onderhandel en opmaak. Volledige zekerheid dat het voorschot gestort is of dat de termijn van opschortende voorwaarden niet onnodig uitloopt of de uiterste termijn van de eigenlijke verkoop redelijk blijft, zijn maar enkele voorbeelden van zaken waaraan notarissen veelal weinig aandacht schenken. Toch is dat belangrijk en een eerste bewijs dat de koper kredietwaardig is, doet wat hij zegt en ook eerlijk is.

9. Verkocht

image-318315-huis_verkocht-c9f0f.jpg

Na goedkeuring van de lening en als er geen andere opschortende voorwaarden meer lopende zijn, is de verkoop eigenlijk geklonken en is het enkel nog aan de notaris om de akte op te maken zodat alles officieel is. Op die aktedatum wordt er ook definitief betaald voor de woning en krijgt de koper de sleutel. Toch kan het zijn dat de koper plots nog moeilijk doet over bepaalde zaken in de tekst. Om ervoor te zorgen dat alles vlotjes verloopt en u als verkopende partij extra verdedigd wordt, ben ik ook steeds aanwezig bij de ondertekening van de akte. Een extra geruststelling voor u. En neem het van mij aan : het heeft zijn nut al  bewezen.

Wil u graag meer details weten, nog andere vragen stellen of een afspraak boeken, kan u mij bereiken op weekdagen tussen 10 u en 20 u op gsm 0475 755420 OF kan u in mijn agenda hier een moment boeken voor een gratis en vrijblijvend telefonisch kennismakingsgesprek. Ik bel u dan op, op het door u gekozen moment. Een  telefoonafspraak inboeken kan ook via onderstaande link (bij sommige browsers dient u de ctrl toets in te blijven duwen terwijl op de link klikt)

https://calendly.com/patrickoostens/patrick

Hopelijk tot horens en denk er aan :

Een afspraak kost u niets, het kan u alleen maar véél geld opbrengen !

Vriendelijke groeten,

Patrick Oostens

Makelaar in immobiliën, verzekeringen en leningen

BIV 504086

www.immop.be

​​​​​​​

Deel dit artikel gerust via uw sociale media