fbpx

Verkoop woning : Hoe bekom ik de hoogste verkoopprijs voor mijn woning ?

Dat is de meest gestelde vraag als iemand zijn huis of appartement wil verkopen. Hieronder vind je het antwoord !

Wat is belangrijk bij verkoop woning ?

Of het nu een villa is dat je verkoopt, een rijwoning of een appartement, het is altijd van cruciaal belang om ALLE aspecten van de verkoop perfect uit te voeren. Enkel dan zal je het beste resultaat, zijnde de hoogste prijs, bekomen voor jouw woning.

Doe je één deel minder goed, dan zal dat zijn weerslag hebben op de totale verkoop.

Wat zijn alle aspecten van de verkoop woning ?

Het doel van de verkoop van een woning is uiteraard een goed bod ontvangen van een koper. Daar gaat echter heel wat werk aan vooraf om dat te bekomen.

Lees hieronder alle stappen of

Stap 1 : je woning verkoopklaar maken

Voor sommige mensen is het evident, maar veel mensen onderschatten het belang van de staat waarin de woning zich bevindt. En dat mag je zeer ruim interpreteren. Dat gaat niet enkel over het onderhoud van de woning, zoals kleine herstellingen die nog wachtende zijn (zoals ontbrekende plinten, keukenkastjes die scheef hangen, gaten in de muur, enz...), maar ook puur over de netheid en rommel die in huis rondslingert. Denk eraan dat kopers jouw woning willen kopen, niet jouw persoonlijke spullen die daar allemaal liggen of staan. Het belangrijkste daarbij om te weten is dat, indien er nog onafgewerkte zaken zijn in de woning, dit kopers afschrikt. Datzelfde geldt ook voor alle persoonlijke spullen die in het zicht liggen. Mensen zijn daardoor afgeleid en kijken meer naar die spullen dan naar de woning.

De focus dient op de woning te liggen en mijn eerste tip is  : repareer kleine gebreken en ruim alles netjes op. Zo zullen kopers de woning beoordelen en niet jouw spullen. Je gaat hiermee de verkoopprijs met minstens 15.000 € verhogen.

Stap 2 : een ideale prijsstrategie bepalen

Er zijn meerdere manieren om jouw woning in de markt te plaatsen.


Vraagprijs

Veel makelaars kennen enkel de methode van vraagprijs. Weet dat in normale marktomstandigheden dat ook betekent dat kopers redelijk veel afdingen op die prijs. 10 % is geen uitzondering. Deze methode zal dus resulteren in een veel lagere verkoopprijs dan dat er wordt geafficheerd en je weet ook niet waar je gaat landen.


Biedprijs

Je kan ook starten met een lagere prijs en mensen laten opbieden tegen elkaar tijdens een (online) veiling. Een variant daarop is werken met biedingen in gesloten enveloppe waarbij je geïnteresseerde kopers een schriftelijk bod laat uitbrengen onder gesloten enveloppe waarbij je dan hoopt dat ze iets meer bieden om zeker te zijn van hun aankoop. De uitkomst is uiteraard onzeker. Als de beoogde prijs niet gehaald wordt, kan je wel als verkoper nog altijd kiezen om niet te verkopen op dat moment.


VAste prijs

Bij een vaste prijs start en eindig je onmiddellijk met de hoogst haalbare prijs voor jouw woning. Je weet als verkoper dan ook op voorhand perfect welk bedrag je zal ontvangen. Je gaat ook meer kopers lokken omdat jouw geafficheerde prijs lager ligt dan bij de methode van vraagprijs en dus een koopje lijkt. Door de grotere interesse is jouw woning hierdoor ook sneller verkocht.


Welke manier je best kiest, hangt af van meerdere factoren en bespreken we best na bezichtiging van de woning, maar ik kan je alvast als tweede tip verklappen dat de methode van vaste prijs het beste resultaat oplevert bij instapklare woningen. Je vindt die methode enkel bij Immo P en levert jouw een significante meeropbrengt op.

Stap 3 : opvallende en voldoende reclame

Veel kantoren beperken zich tot een advertentie met een copy paste van de tekst van een andere te koop staande woning binnen hun kantoor. Bij Immo P ga ik telkens opnieuw op zoek iets unieks waarom kopers naar jouw huis of appartement moeten komen kijken. Ik zorg er ook voor dat een advertentie opvalt tussen alle andere te koop staande woningen. Hoe ik dat doe, leg ik met plezier uit tijdens een persoonlijk gesprek. U mag innovatieve ideeën verwachten voor zowel de advertentie als reclame in de straat voor uw woning.


Verder is het plaatsen van een advertentie best niet beperkt tot de traditionele kanalen zoals Immoweb. Je weet nooit waar jouw koper naar woningen zoekt en het is daarom van groot belang om alle kanalen te gebruiken. Zo adverteer ik, buiten op alle portaalsites zoals Immoscoop, Immoweb, Zimmo, Immovlan, Immomaps, Realo en My future home, ook op Facebook en Instagram en wordt er een filmpje gemaakt en geadverteerd op You tube en Google. 


Zo bereik je pas iedereen die naar jouw woning op zoek is.

immoscoop

Stap 4 : een rondleiding op maat van de kopers

Heel veel verkopers maken de fout om telkens dezelfde uitleg te geven over hun woning zonder onderscheid te maken tussen de verschillende kopers die langskomen. Als je eerst te weten komt waarom de kopers specifiek naar jouw huis of appartement komen kijken en niet naar de woning van enkele straten verder, weet je ook wat ze belangrijk vinden. Als je daar op inspeelt, ga je gelukkige kopers creëren en hun interesse verhogen omdat jouw woning aansluit bij wat ze zoeken. Geef je geen of te weinig aandacht aan de punten die zij belangrijk vinden, dan verliezen ze hun interesse en doen ze geen bod.

Tip 3 : als verkoper bepaal je in grote mate of een koper koopt of niet. Het hangt af van de persoonlijke begeleiding die je de kopers geeft in hun aankoopbeslissing. Vooral door hun redenen van aankoop te benadrukken.

Dat is uiteraard niet eenvoudig en daarom alleen al is het inschakelen van een makelaar die dat toepast goud waard. 

Stap 5 : prijs onderhandelen

Als je alle vorige stappen perfect hebt uitgevoerd, hoef je eigenlijk geen prijs meer te onderhandelen en wordt er gekocht aan de volle prijs. Gaat een koper afpingelen, verlies je als verkoper altijd. Dat is onvermijdelijk bij het hanteren van een vraagprijs en een biedprijs. Je hebt de prijs immers zelf niet meer in handen en laat het initiatief aan de koper, die daardoor in een betere onderhandelingspositie komt.

Dat is dan ook het grootste voordeel van de vaste prijs methode. Jij houdt de touwtjes in handen en bepaalt de prijs. Het is aan de verkoper om ervoor te zorgen dat die prijs verantwoord is en een goed gevoel geeft aan de koper. Dat is nu net mijn specialiteit !
Bij Immo P ben je er zeker van dat al deze stappen perfect verlopen waardoor je jouw hoogste verkoopprijs bereikt
Wens je meer informatie over mijn aanpak en

wat dat voor jouw huis of appartement dan concreet betekent, bel dan Patrick Oostens op 0475 755420 of

vul onderstaand contactformulier in.

Contactformulier

Wat zeggen andere klanten ?

sven cooremans

uit Mortsel

Verkocht aan de eerste bezoeker !

Ik ken Patrick al zeer lang maar dat hij zo goed kan verkopen, wist ik niet. Hij slaagde erin mijn appartement dat ik verhuurde in Antwerpen te verkopen aan de eerste bezoeker. Ook bij mijn zoon verkocht hij hun huis op 1 dag. Dat kan geen toeval zijn. Dit is een krak in zijn vak.

kristel siebens

uit Wuustwezel

Er zijn echt wel verschillen tussen makelaars

Na 6 maanden bij een andere makelaar bijna geen bezoekers gehad te hebben, was het via jouw op 2 weken verkocht en aan dezelfde prijs. Ik weet hoe het komt : jouw rondleiding en uitleg die je geeft aan de kopers is veel positiever en aangenamer.

petra lumbeeck

uit Brasschaat

Stormloop aan bezoekers

Beste Patrick, hartelijk dank voor de snelle verkoop van ons huis in Berchem. Het was een echte stormloop. Wij zijn heel tevreden dat wij de gevraagde prijs hebben gekregen